Genereus afscheidscadeau

Gelukkig, vandaag is het droog. Dat mag ook wel een keer na negen sombere dagen met een eindeloze stroom regen. Weer waarmee je buiten weinig kunt beginnen. Natuurlijk kun je binnen ook héle nuttige dingen doen…

Zondvloed

Het leek hier in Asturias aardig op een zondvloed. Het regende afgelopen tijd vrijwel onafgebroken, net als in het bijbelverhaal met Noah. We hoorden zaterdag in het café in Loro dat er op sommige plaatsen meer dan 300 mm was gevallen. Bijna de helft dus van wat er jaarlijks in Nederland valt. De regenboog die we gisterenmiddag aan zee zagen, was al een eerste teken voor betere tijden.

Plumpudding

Ook in onze bergachtige regio blijft zo’n zondvloed niet zonder gevolgen. Zo is er woensdag in het oosten al een ziekenhuis ontruimd, omdat de rivier daar ver buiten haar oevers trad. En op diverse plekken blokkeren aardverschuivingen de lokale wegen. Daar is de steile wand als een plumpudding in elkaar gezakt omdat de rotsige aarde drijfnat was. Dichter bij huis, in Pravia, dreigt de uitdijende Nalon hectares met kiwiboomgaarden onder water te zetten. En bijna alle vruchten hangen nog aan de bomen.

Mañana

Op zich is het niet zo heel erg om even binnen te moeten blijven. Eigenlijk komt dat wel goed uit. Want er staan nog wat regelklussen op ons to-do-lijstje. Klussen waar ik tegen aanhik en die ik dus met mooi wandel- en tuinweer graag doorschuif.
Ach, dat kan ook mañana…

Gitzwart

Je snapt mijn uitstelgedrag vast als ik vertel wát ik moet doen. Iets regelen bij de Belastingdienst. Alleen al het noemen van deze dienst doet nogal wat mensen direct naar tranquilizers grijpen. Vooral in combinatie met de term ‘toeslag’ is de reputatie van de dienst gitzwart.
Gelukkig hebben wij geen enkel probleem met de Belastingdienst. Integendeel.

Tientallen vragen

Nog geen maand na onze emigratie, ligt er al een brief van Wopke in de bus. Per post ontvangen we in Pravia elke brief die de Belastingdienst ook digitaal stuurt. Natuurlijk geeft onze emigratie best wat gedoe met de aangifte over het emigratiejaar 2020. Jan en ik moeten ieder twee M-formulieren invullen. Boekwerkjes met tientallen vragen over ons bedrijf en vermogen. Als we die eind juni hebben ingediend, laat Wopke ons weten dat we binnen drie jaar uitsluitsel krijgen. Drie jaar!!! Daarmee onderschat de dienst schromelijk haar eigen voortvarendheid. Want half augustus ontvangen we al de voorlopige aanslagen. En in oktober de definitieve.

Weer post

Ik ben dan ook verbaasd als ik een paar weken later weer post krijg van de Belastingdienst. Een definitieve aanslag over 2017? Maar die is drie jaar geleden al afgerond?! Zijn ze nou helemaal…
Ik bel direct de Belastingtelefoon. Terwijl ik in de wacht sta, lees ik de brief nog een keer.
Begrijp ik dat nu goed? Ik krijg aardig wat geld terug!! Ik stap direct uit de telefonische wachtrij.
De Belastingdienst heeft mijn lage inkomen in het emigratiejaar 2020 verrekend met het veel hogere inkomen uit 2017. Normaal gesproken moet je als belastingplichtige zelf een aanvraag indienen om je inkomen te middelen. Maar nu heeft de Belastingdienst dat op eigen initiatief gedaan. Wat een genereus afscheidscadeau.

Zij weigert mijn ID

Het slecht-weer-klusje waar ik tegen aanhik, is dan ook niet voor de Nederlandse maar de Spaanse Belastingdienst. De Agencia Tributaria. En daarmee zijn onze ervaringen… wisselend.
De eerste kennismaking is in september 2020. Dan heeft Jan op het kantoor in Avilés een afspraak om zich ter plekke te legitimeren voor zijn ‘certificado digital’, een soort Spaanse Digid. Hij heeft die nodig voor de bouwvergunning. Maar mij lijkt zo’n Spaanse Digid ook wel handig. Dus ik vraag er ook een aan. Als ik me daarvoor diezelfde maand op het kantoor in Avilés ga legitimeren, tref ik een andere ambtenaar. En zij weigert mijn Nederlandse ID-kaart te accepteren als geldige legitimatie. Gelukkig krabbelt ze terug als ik vertel dat haar collega die van Jan wel accepteerde.

Dubbel belast

We zijn daarom weinig optimistisch als we weer een afspraak in Avilés hebben. Want deze keer is ons verzoek veel ingewikkelder.
Vanaf januari 2022 gaat Jan maandelijks lijfrente ontvangen. De uitkerende instantie trekt van die maandelijkse lijfrente automatisch belasting af voor de Nederlandse staat. Natuurlijk wil Jan niet in twee landen belasting over zijn lijfrente betalen. Dat hoeft ook niet. Als Jan aan de Nederlandse belastingdienst een verklaring van de Spaanse belastingdienst overhandigt dat Jan belastingplichtig is in Spanje. Volg je het nog?

Systeemfout

Bij onze eerste afspraak bij de Agencia Tributaria stuiten we op een muur van tegenwerking.
Hoezo wil meneer een verklaring dat hij belastingplichtig is in Spanje? Hij staat niet eens geregistreerd als inwoner van dit land, ziet de ambtenaar in haar systeem.
Maar dat zijn we wel, werp ik tegen. Om dat te bewijzen trekt Jan de groene residentiekaart. Maar daar kan de ambtenaar niks mee. Volgens haar systeem woont Jan nog in Amsterdam.

Zelf aanpassen

Waar begin je als de Agencia Tributaria je basisgegevens niet op orde heeft? Gelukkig hebben we allebei een certificado digital. Met deze Spaanse Digid kunnen we inloggen in het digitale doolhof van de Spaanse belastingdienst en daar zelf ons adres aanpassen. We zien dan dat we in dat systeem ook geregistreerd staan als niet gehuwd. En dat kunnen we zelf niet aanpassen.
We maken daarom weer een afspraak op het kantoor in Avilés. Deze keer zorgt een doortastende ambtenaar, dat alle gegevens kloppen. Maar ze kan Jan geen verklaring geven dat hij belastingplichtig is in Spanje. Want ze heeft geen inkomensgegevens.

Welke documenten?

Het belastingklusje blijft daarna een tijdje op de stapel liggen omdat het mooi weer is. Ook omdat we niet goed weten hoe we dit verder moeten aanpakken.
Als het een hele dag regent, ga ik er maar eens echt voor zitten. Op de website van de Spaanse Belastingdienst ontdek ik een loket, waar Jan online de verklaring van fiscaal woonland kan aanvragen. Bij die aanvraag kan hij ook documenten uploaden. Maar welke documenten wil de Spaanse belastingdienst hebben? Dat kan ik nergens vinden. Daarom bedenk ik het zelf maar.

Bewijs

Voor de Spaanse belastingdienst moet je aan drie voorwaarden voldoen voor een verklaring van belastingplichtige in Spanje. Het eerste document dat we op zondag uploaden is een verklaring van Jan, waarin hij per voorwaarde toelicht waarom hij eraan voldoet. Per voorwaarde leveren we ook bewijs aan. Zo voegen we een overzicht van de bankafschrijvingen van de laatste drie maanden toe om aan te tonen dat Jans leven zich in Spanje afspeelt.
Zelf vinden we onze aanpak behoorlijk logisch. Maar ik betwijfel of Agencia Tributaria dat ook vindt.

Onbekend nummer

Dinsdag rinkelt de telefoon. Onbekend nummer. Meestal is dat iemand die telefonisch iets probeert te verkopen.
Maar het is de Belastingdienst, die reageert op de aanvraag van Jan. Nu al!
Een ambtenaar in Avilés wil graag met Johannes Wiebe spreken.
Goh, dat de Belastingdienst je belt. Dat hebben we in Nederland nog nooit meegemaakt.
Of Jan nog een overzicht van de bankafschrijvingen van het hele jaar kan uploaden. Dan is er verder geen enkel beletsel meer om de verklaring af te geven dat Jan belastingplichtig is in Spanje.
Het is dat het nog maar 10.25 uur is. Anders hadden we een fles wijn opengetrokken om deze overwinning te vieren.

13 Replies to “Genereus afscheidscadeau”

  1. Ha Nanny,

    Altijd leuk om jullie blogs te lezen, dank! Ik had het nieuws over Almudena Grandes nog niet meegekregen en het is voor mij de aanleiding om weer eens iets van haar te lezen.
    Heftig hoor, die stortregens. Daar hebben we in ‘onze’ regio Alicante ook steeds vaker mee te maken.
    Tot onze verrassing zagen we vanmorgen dat ons dorp Polop de la Marina bovenaan prijkt op een lijst met de mooiste plaatsen van de regio’s Alicante, Valencia en Castellón: https://kijkopspanje.nl/de-18-mooiste-steden-in-de-valenciaanse-gemeenschap/?fbclid=IwAR30BS8lX75U9QImnJ_VnB_4Ic1G5fQE7EAWxStmN8QWGsiFISj2N53oEP4
    Jullie zullen daar niet vaak in de buurt komen maar mocht dat eens gebeuren en wij zijn er: van harte welkom!

    Groet en succes met jullie indrukwekkende project,
    Sylvia

    1. Wat leuk Sylvia, dat jullie Polop de la Marina het mooiste dorp uit de regio wordt genoemd. Mooie aanleiding om een keertje langs te komen. Maar het is niet naast de deur. Dus dat kan nog wel even duren? Leuk om te horen dat je onze blogs graag leest.

    2. Heeft niet eerder iemand tegen de windmolens gestreden?
      Wel mooie avonturen

      1. Ha, ha, onze Don Quijote. Soms voelen we ons wel een beetje zo. Maar gelukkig zijn de twee belastingdiensten voor ons uiteindelijk geen windmolens, waar je niet van winnen kan. Maar in Nederland kan niet iedereen dat zeggen, helaas.

    1. Ik kan enorm tegen zo’n klus aanhikken. Maar eenmaal begonnen, bijt ik me daarin vast en laat het dan niet meer los voor ik het heb opgelost. Het geeft ons ook het gevoel dat we zelf grip hebben op onze zaken.

  2. Hallo Jan en Nanny,

    Nou dan weten we wat ons nog te wachten staat. Ik weet van de belastingdienst dat zij zelf zeggen beter zelf niet te beginnen aan een M formulier. Wat de Spaanse belastingdienst betreft hoop ik dat alle in orde is, we betalen ten slotte belasting over ons huis. Maar we zien wel…

    1. Hoi Rob, We hebben de M-formulieren zelf bijna helemaal ingevuld, maar laten indienen door een Nederlands-Spaanse fiscalist. Ik zou als ik jullie was in ieder geval een ‘certificado digital’ aanvragen. Verder zijn er in Spanje meerdere belastingsystemen. De Tributarias van de comunidad int bijvoorbeeld de wegenbeslasting, de centrale belastingdienst – die wel regiokantoren heeft – int de inkomstenbeslasting.

  3. Wat een gedoe met de belastingen. Hier hebben mensen nog jarenlang ” last” van hen tot aan uithuisplaatsingen van kinderen aan toe! Heel triest allemaal. Fijn dat dit jullie bespaard is gebleven.
    Het slechte weer bij jullie heeft het Nederlandse journaal gehaald hoor, Afschuwelijk !

    1. We hebben gewoon mazzel, Linda, in tegenstelling tot al die ouders die worstelen met een hoop ellende door de toeslagen. Gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel en doet de Belastingdienst haar werk in ons geval ook goed en snel.
      Wij zijn de zondvloed zelf al weer vergeten nu we lekker in de ? zitten op ons landje

  4. Hoi lieve mensen, wat een prachtig verhaal! De belastingdienst belt jou, hoe spannend is dat. En ze vragen om nuttige bewijzen. Kom daar maar eens om in Nederland. Hier kunnen ze een puntje zuigen op het gebied van alertheid.
    Lieve groetjes.

    1. Ha zus,
      Nou ik was ook stomverbaasd dat de Belastingdienst ons belde. En na twee dagen al.
      Toch hebben wij tot dusverre geen klachten over de Nederlandse dienst. Wel moet Jan daar nog een formulier inleveren om die dubbele belasting te voorkomen. En ze moeten de Spaanse verklaring accepteren.. Die is gelukkig ook in het Engels.
      Groetjes!

  5. leuk om weer te lezen. Wat een water bij jullie! Niet te vergelijken met mijn fietstochtje van vandaag in miezerige regen naar Ouderkerk aan de Amstel. Maar als je maar een goed regenpak hebt, lach je iedereen uit!

Comments are closed.