Het regent kruiken

Volgens de kalender is het al een paar dagen zomer. Maar we merken daar weinig van. Het regent in Asturias. En niet zo’n beetje ook. De Asturiaanse zomer?

Frisgroene oase

Als je ‘s zomers van Madrid naar Asturias vliegt, zie je precies wanneer je in het Asturiaanse luchtruim komt. Na een uur vliegen over de gortdroge, bruin geblakerde hoogvlakte van Castilië-Leon, kom je ineens boven de frisgroene oase Asturias. Ook vanaf kilometers hoogte snap je waarom het regionale toeristenbureau de titel paraiso natural voert. Want Asturias is een groen paradijs. En dat blijft natuurlijk alleen zo groen als het maar vaak genoeg regent.

Asociaal veel plek

Aan het einde van de middag reden we gisteren naar Loro. Het regende kruiken. Dat zeggen de Spanjaarden als het pijpenstelen regent. Toch moesten we naar ons landje om te oogsten. Want de groenten lijken zich weinig aan te trekken van de dichte wolkenwatten, die de zon al dagen tegenhouden. Integendeel. De spitskolen nemen inmiddels asociaal veel plek in. Ze houden bar weinig rekening met de rode basilicum en anijs, die ook wat ruimte nodig hebben. En de courgettes lijken wel verwikkeld in een wedstrijdje wie-maakt-de-meeste-vruchten.

Nog niet halverwege

Toen we in 2019 op zoek gingen naar een plek in Spanje, wilden we een gebied waar groenten, noten, kruiden en fruit goed zouden groeien. Nou, dat lijkt hier aardig te lukken als ik in de teeltbedden tuur. Maar laten we niet te vroeg juichen. We zijn nog niet eens op de helft van ons eerste teeltseizoen. Oké, alle soorten sla groeien als kool. En alle kolen doen precies wat ze spreekwoordelijk zeggen te doen. Maar we zijn ook dol op tomaten. En kunnen die hier wel goed rijpen? Of vallen de planten ten prooi aan Phytophtora? Die beruchte schimmel, die zo goed gedijt in natte zomers. Die lust aardappelen en tomaten rauw. En hoe zal het gaan met onze Piel de Sapo meloenen? Worden die hier net zo zoet als in het zuiden van Spanje?

Natste maand

We zijn hier nu bijna een jaar en hebben dus nog maar minieme ervaring met het weer. Volgens de statistieken valt er in onze gemeente gemiddeld 1.288 mm neerslag per jaar. Anderhalf keer zoveel dus als in onze vorige woonplaats Amsterdam, waar gemiddeld 844 mm valt.
November zou hier in Pravia de natste maand moeten zijn. Volgens de statistieken dan. Want daar hebben wij bar weinig van gemerkt tijdens onze eerste Asturiaanse november. In geen enkele andere maand hebben we zoveel gewandeld als juist in november. Drie, vier, vijf keer per week trokken we de wandelschoenen aan. Vaak nog in de korte broek omdat de temperatuur meer dan aangenaam was.

In november was het bijna elke dag heerlijk wandelweer, zoals op deze 14 november

Felle zon

Als het ophoudt met regenen, schijnt de zon vaak snel en fel. Feller dan in Amsterdam, lijkt het. Volgens de weerstatistieken hebben we in Loro gemiddeld even veel zonuren per jaar als in Amsterdam. Wel zijn die zonuren anders verdeeld over het jaar. In Nederland hebben de zomermaanden juli en augustus de meeste zonuren. Hier schijnt de zon het meest in maart, april en mei. Wij hebben hier dus de zonnigste tijd van het jaar al achter de rug.

Volgens de statistieken van het gemiddeld aantal zonuren per dag, ziet het er in juli voor ons niet zonniger uit

Spaanse woestijn

De afgelopen week las ik in verschillende Spaanse media alarmerende berichten over woestijnvorming. In grote delen van Spanje stijgen de temperaturen en valt er steeds minder regen. Maar liefst driekwart van Spanje loopt het risico om deze eeuw woestijn te worden. Niet alleen door de klimaatverandering, maar ook door uitputting van de aarde en excessief gebruik van water. In sommige gebieden is dat al gaande. Zo hoorden we vijftien jaar geleden tijdens een kerstvakantie in Cabo de Gata dat het daar al meer dan een jaar niet had geregend.

Veranderen grote delen van Spanje in onvruchtbare woestijn, zoals de Atacama in Chili waar wij in 2011 waren?

Ver weg

Veertig graden en meer. In Cordoba en Sevilla zijn dat al normale zomerse temperaturen. Pfff. Wij moeten er niet aan denken. In Pravia komt het kwik deze week nog niet tot de helft van die veertig. Oké, dat is niet ideaal. Beetje meer is lekker.
Op ons natte landje lijkt de woestijn heel ver weg. En dat blijft het ook. Asturias is een van de weinige Spaanse regio’s die woestijnloos blijven, volgens de huidige voorspellingen. Ook al regent het hier regelmatig kruiken, toch zijn we blij dat we hier wonen en niet in de regio Andalucia of Valencia, hoe mooi het daar ook is. Nóg is misschien…

8 Replies to “Het regent kruiken”

  1. Wat een pracht van een foto. Dille? Kool met dille-roomsaus…sla ruilen voor room? Hoe doe je dat, als je ergens te veel van hebt? Kool kan je zuurkool van maken, maar sla?

    1. Klopt, dille in de regen. Mijn camera vond het niet echt leuk dat ik zo nodig in de regen moest fotograferen.
      Kool met dille roomsaus klinkt goed. Sla ruilen voor room? In ons buurdorp Folgueras zit een melkveehouder. We moeten vaak even wachten met de auto als de koeien uit de wei naar de stal sloffen om gemolken te worden. Hier kunnen we vast room krijgen. Maar ruilen? Alle plattelanders hier hebben hun eigen moestuin. Vaak zonder sla omdat ze daar niet dol op zijn. De buurman wilde vorige week niks hebben. Onze buurvrouw Araceli is een uitzondering.
      We hebben nog geen sla weg hoeven te gooien. En we hebben op het balkon nog een wormenhotel, meegenomen uit Amsterdam. Daarin wonen wormen in die groenteafval omzetten in compost.

      1. Goed idee, nooit aan gedacht. Mijn moeder gaf als tip stampot van sla, had ik zelf ook niet bedacht, maar smaakt prima met knapperig gebakken sojabrokjes

  2. Wat werken jullie hard in de hof en wat ziet het er mooi uit! prachtig.
    Hopelijk krijgen jullie nu snel je bouwvergunning.
    groetjes uit Amsterdam

  3. Ik geniet telkens van de blog.
    Deze keer moest ik aan mijn Opa denken(vrij vertaald); Hoedt je voor gebieden die groen zijn, er moet voldoende regen vallen.
    Hij hield erg van frans Baskenland, groen en aan de kust en prachtig landschap.
    Ik geniet van je tuin verslagen. Heerlijk hoe de tijd zijn tijd neemt in de tuin 🙂

    1. Leuk om te horen dat je van de blog geniet, Alice.
      Je opa had natuurlijk gelijk: in groene gebieden valt veel regen. En dat wisten we toen we voor deze regio kozen. Geen spijt hoor, maar soms wel verlangen naar de zon. Zeker als het rond de langste dag kil en regenachtig is.

Comments are closed.