Ons huis 2022

In april zijn de binnenmuren af. Dan is het wachten op de stelkozijnen. Terwijl de openingen voor ramen en deuren in Nederland meteen op maat worden gebouwd, maken ze die openingen hier eerst ongeveer op maat. Dan komt de timmerfabrikant op de bouw kijken om stelkozijnen te maken. Die arriveren medio april. Jan heeft in het ontwerp van de terrasgevel weinig speling. Daarom bespreken Jan, Jairo en Ruben uitgebreid hoe ze de stelkozijnen daar moeten plaatsen. Vervolgens hebben Jairo en Ruben er een flinke klus aan om de muren op maat te zagen en sponningen te frezen voor de stelkozijnen. De bouw vordert stapje voor stapje. We koersen nu op kerst. Dan willen we er wonen. Jan gaat de voortgang nu regelmatig bespreken met voorman Jairo en onze opzichter Miguel.

Wat een verrassing als we eind februari terugkomen uit Nederland: er ligt een half dak op ons huis. Op de oranje daksporen liggen sandwichpanelen, met 12 centimeter houtvezelisolatie. Dit natuurlijke materiaal houdt niet alleen de warmte binnen, maar ook langer buiten als het ’s zomers warm is. Maandag leggen ze de andere helft van het dak dicht. Precies op tijd want de volgende dagen regent het flink.
Nu Jairo en Ruben de buitenmuren af hebben, gaan ze verder met de binnenmuren. Die maken ze met Ytong blokken van 10 centimeter dik. Als het droog is, werken de mannen op het dak aan het rastrel, waar de dakpannen op komen te liggen.
De buitenmuren worden afgewerkt met de gekleurde kalkstuc Fassacouche. Deze ecologische kalk met natuurlijke pigment is waterdicht, maar laat het huis wel ademen. Uit de drie proefstukjes kiezen we de kleur. Welke zou jij kiezen?

Na een lange winterstop komt de bouw van ons huis in de loop van januari weer op stoom. Jairo en Ruben zijn de nieuwe metselaars die de muren en balken boven de ramen afmaken. Dan is het wachten op de houten dakconstructie. Jan houdt zijn poot stijf als ingenieur Hector van dakconstructiebedrijf Conema het ontwerp iets wil veranderen. De gelamineerde vurenhouten kolommen, balken en daksporen worden in een fabriek op maat gemaakt. Op dinsdag 8 februari arriveert de vracht hout in Loro. Onder de deskundige leiding van Diego zet een team van vijf man de constructie in één dag overeind. De volgende dag schroeven ze alle houten delen vast en beginnen de metselaars met het optrekken van de muren.

13 Replies to “Ons huis 2022”

  1. Hola Nanny y Jan:
    Me encantan!!! Vaya fotos que bien se captan los trabajos realizados.
    Ya vamos dando forma a vuestra casa espero que estéis tan contentos como nosotros lo estamos de trabajar con ustedes.
    Un saludo.
    Carmen (V.M)

  2. Jan en Nanny onze complimenten ! Geweldig mooi wordt het en idd nu de dakconstructie erop zit lijkt het al een echt huis ! En die “Hof” ook al zo geweldig ,wel heel veel werk maar ziet er allemaal zeer verzorgd uit ! Chapeau ! Voor jullie inzet ! Succes. Groetjes. 👋👍😅

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *