Ons huis 2022

In oktober krijgt ons huis een metamorfose dankzij stukadoor Gil. De witte blokken verdwijnen achter een dikke laag kalkstuc. Eigenlijk waren we van plan om de muren nog te schilderen. Maar de zandkleurige stuc past perfect bij het huis en de sfeer die we willen creëren. Helaas vordert het stucwerk minder snel dan we hadden ingecalculeerd. Gil belooft dat hij binnen alles afmaakt, voordat hij tijdelijk naar een andere klus gaat. Dat mislukt omdat de Portugese fabrikant er geen twee dagen maar twee weken over doet om stucmortel te leveren.
Ondertussen zaagt Jan nog maar weer eens Ytongblokken. Deze keer maakt hij de onderdorpels van de ramen en deuren op maat vóór ze natuurstenen raamdorpels komen aanbrengen. Met een bijl halen we de dikke klodders stucwerk van de vloeren, voordat we vloerisolatie leggen. De pakken met de 10 cm dikke Kingspan platen staan al sinds april in de woonkamer. Omdat in november het regenseizoen vaak begint, nemen we preventieve maatregelen. Jan spant dik plastic in bijna alle ramen. En op het terras leggen we palets met daarop zeil om de regen te laten afwateren.

In september is Jan nog steeds bezig met het metselwerk. Zo moet hij bijvoorbeeld onderaan een paar hoge ramen de onderste stenen slopen en vervangen. Die waren zo rafelig uitgehakt, dat daar nooit een natuurstenen onderdorpel op zou passen. In de woonkamer maken we een nis voor de keuken, die we samen afwerken met gipsplaten. Als aannemer moeten we ook zelf op tijd materialen bestellen, de bouwplaats opruimen, afval afvoeren, een waterleiding aanleggen voor de stukadoor en bijvoorbeeld afsmeerlatten halen in de bouwmarkt. Daar zaagt Jan ter plekke een stuk vanaf omdat ze anders niet in onze auto passen. Met stevig plastic maakt Jan de ramen waterdicht en hij maakt een afwatering op het terras om te voorkomen dat er regen in huis loopt. In de eerste week van oktober begint de stukadoor. De eerste gestuukte kamer oogt prachtig.

Sinds we in juli het contract met de aannemer hebben opgezegd, staan we er alleen voor. Gelukkig krijgen we hulp van onze opzichter Miguel, die een groot netwerk van professionele zzp’ers heeft. In augustus krijgen we pannen op het dak. Andrés en zijn compaan leggen de Spaanse Teja Borja pannen heel strak neer. Ondertussen werkt metselaar Javier de wanden af. Jan neemt zelf een paar lastige rafelranden onder handen, waar hij geduldig precies passende blokken voor zaagt. In onze rol als aannemer moeten we nu ook de bouw organiseren en voor bouwmateriaal zorgen. Bij de bouwmaterialenhandel kennen ze die uit Loro al. Met hulp van electricien Gely zorgen we dat we bouwstroom krijgen. Dat ging heel vlot. Water is een ander verhaal…

In april zijn de binnenmuren af. Dan is het wachten op de stelkozijnen. Terwijl de openingen voor ramen en deuren in Nederland meteen op maat worden gebouwd, maken ze die openingen hier eerst ongeveer op maat. Dan komt de timmerfabrikant op de bouw kijken om stelkozijnen te maken. Die arriveren medio april. Jan heeft in het ontwerp van de terrasgevel weinig speling. Daarom bespreken Jan, Jairo en Ruben uitgebreid hoe ze de stelkozijnen daar moeten plaatsen. Vervolgens hebben Jairo en Ruben er een flinke klus aan om de muren op maat te zagen en sponningen te frezen voor de stelkozijnen. De bouw vordert stapje voor stapje. We koersen nu op kerst. Dan willen we er wonen. Jan gaat de voortgang nu regelmatig bespreken met voorman Jairo en onze opzichter Miguel.

Wat een verrassing als we eind februari terugkomen uit Nederland: er ligt een half dak op ons huis. Op de oranje daksporen liggen sandwichpanelen, met 12 centimeter houtvezelisolatie. Dit natuurlijke materiaal houdt niet alleen de warmte binnen, maar ook langer buiten als het ’s zomers warm is. Maandag leggen ze de andere helft van het dak dicht. Precies op tijd want de volgende dagen regent het flink.
Nu Jairo en Ruben de buitenmuren af hebben, gaan ze verder met de binnenmuren. Die maken ze met Ytong blokken van 10 centimeter dik. Als het droog is, werken de mannen op het dak aan het rastrel, waar de dakpannen op komen te liggen.
De buitenmuren worden afgewerkt met de gekleurde kalkstuc Fassacouche. Deze ecologische kalk met natuurlijke pigment is waterdicht, maar laat het huis wel ademen. Uit de drie proefstukjes kiezen we de kleur. Welke zou jij kiezen?

Na een lange winterstop komt de bouw van ons huis in de loop van januari weer op stoom. Jairo en Ruben zijn de nieuwe metselaars die de muren en balken boven de ramen afmaken. Dan is het wachten op de houten dakconstructie. Jan houdt zijn poot stijf als ingenieur Hector van dakconstructiebedrijf Conema het ontwerp iets wil veranderen. De gelamineerde vurenhouten kolommen, balken en daksporen worden in een fabriek op maat gemaakt. Op dinsdag 8 februari arriveert de vracht hout in Loro. Onder de deskundige leiding van Diego zet een team van vijf man de constructie in één dag overeind. De volgende dag schroeven ze alle houten delen vast en beginnen de metselaars met het optrekken van de muren.

15 Replies to “Ons huis 2022”

 1. Hola Nanny y Jan:
  Me encantan!!! Vaya fotos que bien se captan los trabajos realizados.
  Ya vamos dando forma a vuestra casa espero que estéis tan contentos como nosotros lo estamos de trabajar con ustedes.
  Un saludo.
  Carmen (V.M)

 2. Jan en Nanny onze complimenten ! Geweldig mooi wordt het en idd nu de dakconstructie erop zit lijkt het al een echt huis ! En die “Hof” ook al zo geweldig ,wel heel veel werk maar ziet er allemaal zeer verzorgd uit ! Chapeau ! Voor jullie inzet ! Succes. Groetjes. ???

 3. Niets dan lof heb ik voor jullie! Het wordt/is prachtig! Dat geldt zowel voor het huis als voor de tuin. Jullie laten zien hoe het moet aan een beginneling, zoals ik.
  Graag kom ik, nu met Choni, nog een keer kijken. Mogelijk kan ik helpen met stenen sjouwen, de grond omscheppen of iets dergelijks.
  Hartelijke groeten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.