Ons huis 21-22

Hoe de bouw van ons huis ging? Nou, niet van een leien dakje…

We beginnen al met vertraging. Het kost Jan maar liefst vijf maanden om zijn Spaanse werkvergunning als architect voor een jaar te verlengen. Ook de gemeente Pravia treuzelt vijf maanden met onze bouwvergunning. Want de bouwcommissie heeft geen zin om te vergaderen…

Maar eind augustus 2021 begint de aannemer. Dan neemt de graafmachine een flinke hap uit ons landje voor de fundering. Betontimmermannen maken eerst bekisting voor de funderingsbalken en vullen die met wapening en beton. Daarna maken ze de funderingsmuren en tenslotte de vloer. Dit gaat in een razend tempo.

Half oktober gaan de metselaars aan de slag met de muren van Ytong blokken. Deze gasbetonblokken van 36,5 cm dik, isoleren ons huis meer dan voldoende in dit gematigde Asturiaanse zeeklimaat. Nadat de metselaars half november een grote meetfout maken, ligt de bouw meer dan twee maanden stil. En dat ligt niet alleen aan het slechte weer…

Begin februari 2022 arriveren de houten balken en kolommen voor de dakconstructie. Een team van vijf man zet de constructie in één dag overeind. Ze werken snel en geconcentreerd. Alles past precies. Op deze dakconstructie leggen ze dakplaten met twaalf centimeter houtvezelisolatie. Dit houdt de warmte binnen, maar ook buiten als het ’s zomers warm is. Metselaars Jairo en Rubén maken vervolgens de buitenmuren af en gaan dan verder met de binnenmuren, van minder dikke Ytong blokken.

Onze twee vaste bouwvakkers hebben hun handen vol aan het monteren van de stelkozijnen. Want ze hebben de gaten in de muren voor ramen en deuren niet precies op maat gemaakt. Ook maakt het duo sleuven voor water- en elektraleidingen.

Daarna wordt het stil op de bouwplaats. Er komen alleen nog mannnen om zeilen over het dak te trekken, dat al meer dan vier maanden op dakpannen wacht. Omdat onze aannemer financieel in zeer zwaar weer zit en ons huis al weken geen stap verder komt, zeggen we in juli ons contract met hem op…

Half juli staan we er dus alleen voor. Als kersverse aannemer kopen we een steiger en generator want we hebben nog geen bouwstroom. Gelukkig heeft onze opzichter Miguel een groot netwerk van professionele bouwvakkers. Eén van hen legt begin augustus eindelijk pannen op het dak: de Spaanse Teja Borja, die bestand is tegen de harde zuidenwind. In de weekenden helpt metselaar Javier om de binnen- en buitenmuren af te werken.

Jan neemt zelf de lastigste rafelranden onder handen, waar hij geduldig precies passende blokken voor zaagt. Week in, week uit lapt hij het broddelwerk van de aannemer op. Zo moet hij onder diverse ramen stenen vervangen omdat die zo rafelig uitgehakt zijn, dat daar nooit een natuurstenen onderdorpel op zou passen. Samen maken we in de woonkamer een nis voor de keuken, die we afwerken met gipsplaten.
Nu we zelf de bouw organiseren, moeten we ook op tijd materialen bestellen, de bouwplaats opruimen, afval afvoeren, een waterleiding aanleggen voor de stukadoor, etc. Met houten latten en stevig plastic zet Jan alle ramen dicht om het huis te beschermen tegen wind en regen. Op het terras maken we met zeil en pallets een afwatering voor de regen.

Met drie weken vertraging begint stukadoor Gil in de eerste week van oktober. Hij neemt eerst alle binnenmuren onder handen. Wat een metamorfose, nu de witte blokken verdwijnen onder een dikke laag ecologische kalkstuc. Dit oogt niet alleen fraai, maar de kalkstuc reguleert ook het vocht in huis. Omdat Gil vaker niet dan wel verschijnt, is hij binnen eindeloos bezig. De binnenmuren zijn net af vóór de deadline die we hem stellen.

Met een bijl bikken wij daarna alle klodders keiharde stuc van de vloer. Daar leggen we dan platen van tien centimeter dikke vloerisolatie op, zodat de warmte van de vloerverwarming straks niet verloren gaat. Daarna komen de installateurs van Moris Arroes om de leidingen voor de vloerverwarming aan te leggen en nog wat sanitaire klussen te doen. Als zij klaar zijn, komt Morprinsa een dekvloer storten op de vloerverwarming. Helaas is de mortel te vloeibaar om daarmee op het terras een aflopende dekvloer te maken.


Net voordat kozijnenfabrikant Carpinteria Rojo de ramen en deuren komt monteren, is onze stukadoor klaar met de buitenmuren. Ons huis heeft voor Spaanse begrippen veel en grote ramen, mét triple glas. De kozijnmannen moeten in 2023 een deel van hun werk over komen doen want ze monteren niet alle ramen en deuren goed.
In december schakelen we ook een grondbedrijf is om het half verharde weggetje naar ons huis te verbeteren. We kunnen onze auto daarna voor het eerst vlakbij huis parkeren.

2 Replies to “Ons huis 21-22”

  1. Het begint er al echt geweldig uit te zien ! Mooie natuurkleuren ook past mooi in de omgeving.
    Denk dat jullie blij zijn dat het nu een stuk opgeschoten is en in elk geval droog binnen . Heerlijk dat juĺlie kunnen beginnen met de binnenkant . Heeeel veel succes hoor. Groet uit Estepona . Veel sterkte van de week met het weer , de berichten zijn niet best.
    Goed weekend.

    1. Dankjewel Antoinette. Wij zijn ook blij met de kleuren. En heel blij dat het binnen droog is. Zeker met de storm en regen die we de komende dagen in aantocht hebben. Het lijkt inderdaad niet echt best te worden… Jullie ook een goed weekend.
      Groet, Jan & Nanny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *