Ons huis 2021

Als de vloer van ons huis gestort is, komen de metselaars in de tweede helft van oktober. Javier neemt de tijd om alle maten van muren, ramen en deuren zorgvuldig uit te zetten. Zijn felgekleurde strepen op de betonvloer laten nu duidelijk de indeling van ons huis zien. Dan arriveren de grote gele pakketten met dikke Ytong blokken om muren te maken. Er komt eerst een waterkerende laag op de plek van de muren. En daarop cement om de vloer waterpas te maken. Dan leggen Javier en Juanjo de eerste rij blokken aan de achterkant van het huis. Daarna kunnen ze met z’n drieën doorstapelen. Aparejador (technisch architect) Miguel controleert regelmatig de vorderingen.

Het bekistingsteam werkt van half september tot half oktober verder aan de fundering. Op de funderingsbalken maken Angel en João 110 centimeter hoge funderingsmuren. Dat klinkt simpel, maar is een enorme klus. Het betekent eerst bekisting maken, deze vullen met wapening, vervolgens volgieten met beton en daarna de bekisting weer verwijderen. Ze maken eerst funderingsmuren aan de achterkant, dan aan de voorkant van het huis. Daarna beginnen ze met de vloer. Eerst leggen ze betonnen balken, waar ze ‘vloerbroodjes’ tussen leggen. Daarna volgt de wapening. En tenslotte vloeit de inhoud van drie betonwagens tussen de wapening op de vloer.

In week drie krijgt het fundament van ons huis al vorm. Angel en Sergio hebben eerst de bekisting voor de funderingsbalken getimmerd en deze daarna gevuld met stalen wapening. Onderin de balken ligt een koperen kabel die voor de aarding van de elektriciteit en het huis zorgt. Dinsdagmiddag om 15 uur rijdt de eerste betonwagen achteruit ons landje op. Snel daarna vloeit de grijze massa uit de betonmixer in een kubel, die Felix boven de bekisting hijst. Sergio en Angel legen kubel na kubel en met een trilnaald verdichten ze de beton. Om 20 uur is de derde betonwagen leeg en alle bekisting gevuld. Het is dan net zachtjes gaan regenen.

De bouw van ons huis is meteen na de bouwvergunning gestart. Aannemer Victor pakt door in de eerste week. Er is nu een flinke hap uit ons landje. Het is meer dan een halve meter graven voordat je op rotsige bodem bent, waarop je kunt funderen. Het landje loopt schuiner af dan wij in de gaten hadden. Dus aan de achterkant van ons huis moeten Victor en Sergio zo’n twee meter weggraven. Als het graafwerk donderdagmiddag klaar is, komt er om 16 uur een betonwagen, die achteruit over de smalle toegangsweg manoeuvreert. Met deze beton maken Angel en Pablo een werkvloer voor de funderingsbalken. Vrijdagochtend controleert aparejador Miguel alle maten.

26 Replies to “Ons huis 2021”

 1. Zo! Dat gaat heel voorspoedig! In dit tempo zit je rond de kerst onder je eigen dakpannen of …?
  En wat een goeie foto’s weer!
  Groetjes

 2. Zo dat schiet alweer lekler op ! Vind dat ze in Spanje hard werken ! Wat leuk dat je zo je eigen huis ziet groeien . Je bent er toch wel weer uitgeklommen , voor ze beton gingen storten ?????‍♀️?? Heel veel succes. Groet uit Estepona .

  1. Wij vinden ook dat Spanjaarden hard werken, Antoinette. Harder dan in NL op de bouw, volgens Jan. Het is inderdaad heel spannend om ons huis zo te zien groeien. Groetjes uit Asturias

 3. Hoe correspondeert de begane grondvloer met het omliggende terrein? Is dat waar de minste grond is weggegraven of ergens halverwege? Een tekening zou dat misschien kunnen laten zien?
  Alles wat je nu ziet, zie je eigenlijk nooit meer. Daarom zijn die foto’s zo belangrijk. Fascinerend, dat is het.

  1. Goeie vraag, Wouter. Het huis heeft maar 1 verdieping. In de volgende blog zullen we wat meer uitleggen over het ontwerp, welke materialen we gebruiken en op welk niveau het in het terrein komt.

 4. hola Nanny en Jan, opeens is het begonnen! Al de papierhandel en bureaucratie en stempeltjes niet voor niets geweest. En dan ligt er ook al snel een fundering. Super!
  We waren begin september in Valencia. We hebben daar ook een fietstocht gedaan en onze Nederlandse gids vertelde dat de Spanjaarden niet lui zijn, ze werken hard, maar niet altijd even effectief.

  Groets uit Amsterdam, Irma

  1. Gelukkig was alle papierwerk inderdaad niet voor niks.
   In ons eerste jaar hier hebben we gezien dat veel mensen behoorlijk effectief werken. Niet overal misschien, maar ook in Nederland gaat in bijvoorbeeld de zorg erg veel tijd verloren aan bureaucratie.

 5. Hoi Nanny en Jan,

  Sinds een aantal weken volgen we jullie blog, wat ontzettend leuk om dit alles te zien.
  We hebben ooit zelf in het buitenland een huis gebouwd en dat is best spannend, gelukkig staan jullie er met je neus bovenop.
  Veel succes met de bouw. We hopen het een keer in het echt te kunnen bekijken. De fietstocht naar Compostella staat op ons lijstje en dan fietsen we gewoon nog een stukje door…….
  Hartelijke groet,
  (neef) Jaap en Jeannette

  1. Hoi Jaap & Jeannette,
   Spannend is het zeker, maar vooral leuk spannend.
   Jullie zijn van harte welkom als jullie onderweg zijn naar Santiago de Compostella. We zitten ‘bijna’ op de kustroute.
   Jaren geleden waren we zelf op de fiets onderweg naar Santiago, via een eigen route. Vlak voor ons reisdoel zijn we omgekeerd. Ik begreep uit de krant – sprak toen nog geen Spaans – dat de paus op bezoek kwam en er meer dan een miljoen pelgrims werden verwacht. We hebben toen een stuk van de route gefietst in omgekeerde richting. In elk dorp riepen mensen: je gaat de verkeerde kant op!
   Groeten en tot ziens in Asturias

  1. Dat zal wel niet, pa. We zijn er bijna er elke dag, alleen vandaag niet. Maar we liepen net Angel op straat hier tegen het lijf, die vertelde wat ze vandaag hadden gedaan. Dus we zijn toch op de hoogte.

 6. Leuk om te zien hoe het jullie daar vergaat Jan en Nanny.
  Hopelijk gaat de bouw nu voorspoedig.
  Geniet straks van het samenzijn met Bep en de anderen.
  Groet, Cor en Trijn

 7. Ha Nanny,

  Indrukwekkend hoor, hoe het huis vordert maar ook die hof! Jullie harde werken wordt wel beloond met al die vruchten. Helaas ligt jullie eldorado
  ver van onze route naar Polop af, anders waren we onlangs zeker langsgekomen.

  Groetjes en succes!

  1. Hoi Sylvia,
   Jullie huis ligt inderdaad heel ver van het onze-in-wording. Ik hebben even gekeken: bijna duizend kilometer. Veel fruit hoeven we trouwens alleen maar te plukken. Bij de grote vijg is dat wel een uitdaging. Mochten jullie ooit op weg naar Polop toch een kijkje willen nemen in het groene Asturias, altijd welkom.

 8. Jan, foto’s vertellen veel maar niet alles. Achter en door de kist kan je niet zien. Hoe kom je in de kelder? Zeker een fantastische ruimte, bv voor je toekomstige cider! Maken jullie ook nog een zoldertje? Jullie plaatjes maken ons jaloers … dat licht, die vruchtbaarheid

  1. Er zit inderdaad een behoorlijke ruimte onder het huis, Wouter. Groter dan we hadden voorzien. Maar met 1,5 meter is de hoogte beperkt. We hadden de vloer natuurlijk nog een halve meter hoger kunnen leggen, maar dan kwam het huis te los van zijn omgeving, vonden wij. Maar voor onze cider volgend jaar is de ruimte prima geschikt. Aan de voorkant van het huis zit nu een opening. En in de berging komt een vloerluik.
   Asturias laat zich de laatste maand van haar mooiste kant zien, met knalblauwe luchten, herfstkleuren maar ook nog steeds overal groen. We voelen ons echte mazzelaars en hebben vaak het gevoel dat we in het paradijs lopen. Groetjes, Jan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.