Onze hof 2021

In september en oktober oogsten we volop fruit en noten. Van onze oude vijgenboom halen we elke dag een paar doosjes vijgen, waar we onder andere jam van maken. Onze ‘vijgensmurrie’ valt in de smaak bij de familie die eind september op bezoek is. Van de walnotenboom oogsten we méér noten dan vorig jaar. Ze zijn ook groter en lekkerder. De appelbomen kreunen onder de overdaad aan appels. Veel te veel voor taart, chutney en compote. Volgend jaar maar cider maken, de nationale Asturiaanse drank. Nog steeds plukken we frambozen en aardbeien, die lekker zoet zijn want de zon schijnt volop. En we eten veel groente uit de tuin: o.a. sperziebonen, pompoen, venkel, wortels, bietjes, courgette, basilicum en andijvie. We zijn een nieuw stuk moestuin aan het ontginnen, waar we deze winter een kas willen zetten en teeltbedden maken. We halen de grassen en onkruiden weg en zaaien een mengsel van groenbemesters om de bodem te voeden.

Eind augustus plukken we nog bijna elke dag aardbeien en heerlijke frambozen. De takken van onze appelbomen buigen door van alle vruchten. Genoeg voor tientallen potten appelmoes. Die van vorig jaar viel in de smaak in Nederland. Van een buurman krijgen we kilo’s nectarines. We hebben eindelijk basilicum om pesto te maken. De courgettes die we in juli hebben gezaaid, geven nu al vruchten. Ook pas gezaaide sperziebonen schieten de grond uit.
Uit Nederland nemen we Russische smeerwortel mee, een fantastische mulchplant. Dankzij een tip van An van Elst komen we bij Joyce en Rob, die op Landgoed De Wildert een prachtige natuurcamping runnen. Bij hen halen we tien planten op. We zijn er heel zuinig op en laten ze onderweg bij ons in de koele hotelkamer overnachten. Ze lijken nu goed te gedijen op ons landje.

De meeste groenten floreren in onze moestuin. Maar met de tomaten gaat het mis begin augustus. Ze krijgen Phytophtera, de schimmel die nachtschades als tomaten en ook aardappelen om zeep helpt. Ook komen we steeds meer slakken tegen. In een krop andijvie zitten zomaar twintig slakken. Gek genoeg eten ze er nauwelijks van. Onze vijgenboom heeft weer volop vruchten, nadat die eind april alle vruchten liet vallen. Lekker weer vijgenjam maken. Sinds kort bloeien onze mandarijnen en citroen. Zouden ze ook al vruchten geven?

In juli eten we de hele maand groenten uit onze eigen hof. Behalve uien. Die hebben we wel gezaaid, maar zijn nauwelijks opgekomen. Wel hebben we volop aardbeien. Omdat het de eerste twee weken van deze maand vaak regent, groeit alles hard. Ook op het onontgonnen stuk land. De grassen en kruiden komen bijna tot ons middel als Jan ze te lijf gaat met de bosmaaier.

We oogsten in juni volop groenten, fruit en kruiden uit onze tuin. Eikenbladsla, mesclun en pluksla. Te veel sla voor onszelf. Gelukkig is onze buurvrouw dol op sla. Onze courgetteplanten maken elke dag nieuwe vruchten. Verder oogsten we broccoli, tuinbonen, wortelen, de eerste bietjes en kruiden als dille en koriander. Bijna elke dag snoepen we aardbeien en frambozen. Het zoemt nu van de bijen en hommels op de Phacelia planten. We hebben er nog meer van gezaaid.

In mei legt Jan het groen van de gekapte conifeer te drogen en stookt dit beetje voor beetje op. Want met dat groen kunnen we niks in de tuin. Met alle stukken hout wel. Daarvoor maken we een takkenril. Een mooie woonplek voor bijvoorbeeld egels. We eten deze maand veel sla uit eigen tuin en de eerste broccoli.

Overdag schijnt de zon vaak uitbundig in april. Maar ’s nachts is het nog koud. Te koud voor veel groentezaden, die moeizaam kiemen. Spinazie, broccoli en tuinbonen hebben er wél zin in. Net als onze fruitbomen en de walnoten.

De teeltbedden zijn af en daarin zaaien we in maart groenten en kruiden. We hebben nog geen water op het landje. Onderweg ’tanken’ we flessen vol bij een bron. Ook doen lege flessen dienst als minikas om zelf tomaten, flespompoen, courgette en spaanse peper te kweken uit zaad.

Om het eerste stuk moestuin planten we in februari een haag met hazelaars en aardbeibomen. We leggen teeltbedden aan en planten frambozen, diverse bessen en kiwi’s. In de boomgaard planten we nieuwe fruitbomen: mandarijnen, peren, kersen en een citroen. Ook beginnen met met het bouwen een schuurtje voor alle gereedschap.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

5 Replies to “Onze hof 2021”

  1. Goed opgemerkt, Alex. Van het schuurtje is alleen de fundering af. Omdat we de garage mogen lenen van de buurvrouw, werken we eerst in de tuin en gaan we daarna verder met het schuurtje. Groet Jan

 1. Hallo allebei,
  Wat een leuke foto’s! Het ziet er zeer florerend uit. Wij kunnen ons voorstellen dat alle bureaucratische oponthoud het genieten soms en beetje in de weg staat.
  Fijn dat jullie zo’n prachtig stuk land hebben.
  Fijne paasdagen (wij hebben een heerlijk lang weekend) en hartelijke groeten,
  Stef en Marianne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.