Onze hof

In de derde week van januari raast storm Fien over onze hof. Vóór de storm losbarst, plant ik zondagmiddag snel nog mierikswortel en acanthus. Planten die we gekregen hebben.
Op wat gebroken takken na, richt de storm richt weinig schade aan. Ook de kas komt er ongeschonden doorheen. Wel valt er in nog geen week tijd 277 mm neerslag op onze hof. Niet alleen regen, maar ook hagel en zelfs sneeuw. We zijn benieuwd of alle struiken en groentes dit overleven. De spinazie, snijbiet en alle kolen zitten nu vol lichtgekleurde vlekken. Is dat vorstschade? Wij hebben geen idee.
Deze week arriveert het pakket met Elstars, honingbessen en andere struiken. Die gaan we nog even niet planten. Na de zondvloed deze week, krijgen we binnenkort ook nachtvorst. De eerste kiemplantjes staan boven: spitskooltjes die we 9 januari hebben gezaaid.

De moestuin heeft geen winterstop. Half januari kunnen we kiezen of we spruiten, snijbiet, broccoli, spinazie, palmkool, bietjes, wortels of prei op het menu zetten. En binnenkort komt daar nog bloemkool, boerenkool, groene kool en andijvie bij. Ook hebben we al weer gezaaid: tuinbonen en spinazie in de teeltbedden en o.a. bietjes en knolvenkel in de voorzaaibakjes. Na de stormen in het oude jaar, moesten we dringend de mulchlaag in de teeltbedden aanvullen, met een mengsel van gemaaid gras en kastanjeblad.
Volgende week arriveert er plantgoed uit Nederland van Eetbaar Goed. We missen hier een lekkere handappel en planten daarom twee Elstars. Verder honingbessen, kornoeljekersen, vlieren, een uiensoepboom en kiwibessen. De struiken en planten die we in 2022 in Frankrijk en Galicië hebben gekocht, zijn helaas niet allemaal aangeslagen. We zullen de jonge boompjes en struiken zorgvuldiger water geven.
De groeikracht van sommige struiken verbaast ons. Zo zijn de aardbeibomen na bijna twee jaar meer dan twee meter hoog, hebben ze een dikke stam en dragen ze voor het eerst vruchtjes. Ook een paar stekjes van de cistusroos, die we vorig jaar in Andalusie tussen de rotsen vandaan hebben gepulkt, zijn uitgegroeid tot een flinke struik.