Onze hof

Begin april zijn we nog druk met planten en zaaien op de kale zandvlakte rondom het huis. De grond is daar dan nog maar net verplaatst. Langs de grenzen van ons landje maken we een bosje met diverse bessen, pruimen, elzen, vlier, lijsterbes, aardbeibomen en andere boompjes, die we gratis kunnen ophalen bij de kwekerij van onze regioregering.

Vlak vóór het huis plant ik onder andere lavendel, rozemarijn, gaura, hibiscus, salvia, cistusroos, campanula, heiligenbloem, malva, lavatera en mini theeboompjes. Tussen de jonge aanplant zaai ik allerlei eenjarigen zoals cosmea, dropplant, lupines, korenbloemen en Oost-Indische kers. Maar het zaaigoed en de jonge plantjes hebben het zwaar in de droge, net omgewoelde grond. De zon bakt en het regent weken geen druppel. Ik sjouw elke dag een paar uur met slangen door onze hof om alles water te geven. Gelukkig hebben een grote voorraad regenwater in de opslagtank.
Het zaaigoed in de voortuin komt matig op, in tegenstelling tot het bloemenmengsel van Vreeken. Dat hebben we aan de zijkant van het huis en op het talud voor ons huis gezaaid. Half juni ontluiken de paarse klaprozen en er bloeien nu allerlei bloemen.

Met de aanleg van de nieuwe tuin, heb ik de moestuin wat verwaarloosd. Wel heb ik ruim honderd plantuien geoogst en we hebben ook al aardappelen van eigen land gegeten. Ook de spitskolen en rode kolen groeien weer als kool. Maar veel gezaaide groentes zijn slecht gekiemd, waarschijnlijk omdat het zo warm en droog was. Of ze zijn in de kiem gesmoord door huisjesslakken, zoals bijna alle sperziebonen. De kas heb ik wel genoeg aandacht gegeven. We eten nu kommers, tomaten en paprika’s. En binnenkort kunnen we de eerste aubergines oogsten

Begin maart zaai ik allerlei groenten. Direct in de teeltbedden, zoals Nieuw-Zeelandse spinazie, raapstelen en een vroeg ras stampeulen. Ook in zaaibakjes buiten, zoals knolselderij, venkel en koolrabi. In de kas zaai ik diverse soorten tomaten, paprika’s en aubergines in zaaibakjes. En bladmosterd en pluksla in de bedden in de kas. In bijna alle teeltbedden buiten is de mulchlaag verteerd of weggewaaid. Ik vul de mulchlaag aan met een mengsel van gemaaid gras en bladeren.
Bij diverse kwekers – zowel online als in de buurt – kopen we boompjes, struiken en sierplanten. We trekken de haag door en zetten daar onder andere elzen en aardbeibomen in. Aardbeibomen groeien bij ons als kool en zijn mooi groenblijvend. Op de grens van ons terrein met de toegangsweg plant ik een ligusterheg. Verder planten we nog meer fruit, zoals blauwe bessen en pruimen. Een groot deel van het enorme terrein gaan we inzaaien. Deels met een biologisch grasmengsel, en deels met een bloemenmengsel. Gelukkig kunnen we het verse plantgoed dagelijks water geven met regenwater uit onze opslagtank. Want het regent bijna niet.

In de eerste weken van februari is het overdag zonnig, maar ’s nachts flink koud. Het vriest 1 of 2 graden. Volgens onze buurtgenoten is het al jaren niet zo lang zo koud geweest. De planten zijn ’s ochtends bedekt met rijp. De honingbessen die ik in januari heb geplant, dek ik elke avond af met wat hooi. Ook zet ik er een bak water bij, een tip van een buurtgenoot. Dat water bevriest en trekt zo de kou weg bij de plant. Bij de tomatenboom was ik daar te laat mee. Die heeft het niet overleefd.
Ook in de kas is de temperatuur ’s nachts vast niet hoog. De groenten die ik heb gezaaid, groeien erg traag. Veel zaden ontkiemen niet eens. Behalve de spitskool en knolvenkel, die ik al kon uitplanten.
We eten nog steeds groenten uit onze hof: broccoli, spruiten, snijbiet, boerenkool, sla uit de kas en binnenkort andijvie. Ik heb net de laatste palmkool geoogst. De planten schieten nu in bloei en dat zaad probeer ik te winnen. Onze eerste citroen is bijna plukrijk. En de mimosa die we vorig jaar hebben geplant, staat in bloei.
Vorige week heb ik in Loro een ruilochtend voor zaden, stekjes en planten georganiseerd. Daar kwamen ruim twintig mensen op af. Het was leuk om tips en ervaringen uit te wisselen. We kwamen er met volle tassen vandaan, met bijvoorbeeld een loquat, een fruitsoort die ik nog niet kende. De vruchten schijnen lekker te zijn.

In de derde week van januari raast storm Fien over onze hof. Vóór de storm losbarst, plant ik zondagmiddag snel nog mierikswortel en acanthus. Planten die we gekregen hebben.
Op wat gebroken takken na, richt de storm richt weinig schade aan. Ook de kas komt er ongeschonden doorheen. Wel valt er in nog geen week tijd 277 mm neerslag op onze hof. Niet alleen regen, maar ook hagel en zelfs sneeuw. We zijn benieuwd of alle struiken en groentes dit overleven. De spinazie, snijbiet en alle kolen zitten nu vol lichtgekleurde vlekken. Is dat vorstschade? Wij hebben geen idee.
Deze week arriveert het pakket met Elstars, honingbessen en andere struiken. Die gaan we nog even niet planten. Na de zondvloed deze week, krijgen we binnenkort ook nachtvorst. De eerste kiemplantjes staan boven: spitskooltjes die we 9 januari hebben gezaaid.

De moestuin heeft geen winterstop. Half januari kunnen we kiezen of we spruiten, snijbiet, broccoli, spinazie, palmkool, bietjes, wortels of prei op het menu zetten. En binnenkort komt daar nog bloemkool, boerenkool, groene kool en andijvie bij. Ook hebben we al weer gezaaid: tuinbonen en spinazie in de teeltbedden en o.a. bietjes en knolvenkel in de voorzaaibakjes. Na de stormen in het oude jaar, moesten we dringend de mulchlaag in de teeltbedden aanvullen, met een mengsel van gemaaid gras en kastanjeblad.
Volgende week arriveert er plantgoed uit Nederland van Eetbaar Goed. We missen hier een lekkere handappel en planten daarom twee Elstars. Verder honingbessen, kornoeljekersen, vlieren, een uiensoepboom en kiwibessen. De struiken en planten die we in 2022 in Frankrijk en Galicië hebben gekocht, zijn helaas niet allemaal aangeslagen. We zullen de jonge boompjes en struiken zorgvuldiger water geven.
De groeikracht van sommige struiken verbaast ons. Zo zijn de aardbeibomen na bijna twee jaar meer dan twee meter hoog, hebben ze een dikke stam en dragen ze voor het eerst vruchtjes. Ook een paar stekjes van de cistusroos, die we vorig jaar in Andalusie tussen de rotsen vandaan hebben gepulkt, zijn uitgegroeid tot een flinke struik.