Onze hof 2022

Half oktober eten we nog altijd elke dag verse groenten uit onze eigen hof. We plukken nog tomaten in de kas, die nu wel langzamer rijpen. Daar hangen ook nog aubergines, paprika’s en pepers. We hebben een vracht aan pompoenen geoogst en er groeien er nog wat in de teeltbedden. Verder eten we onder andere spinazie, bietjes, wortelen, prei en sla. En niet te vergeten snijbiet. Dat is een smakelijke en makkelijke groente, die maar door blijft groeien. Ik zaai en plant ook nu nog groenten. Kijken wat het wordt. Ook hebben we veel fruit geoogst. Een stuk minder appels dan vorig jaar, dat wordt dus geen cider maken. Wel kilo’s vijgen, waar ik al ruim veertig potten jam van heb gemaakt. En een mooie berg met walnoten. Onze eerste en enige tros druiven is opgevreten door Aziatische hoornaars, een nare invasief exotische wesp die bijen doodt.

Ook in augustus eten we alleen groenten en fruit uit onze eigen hof. We oogsten kilo’s tomaten, courgettes en komkommers. Maar ook aubergines, Spaanse pepers, bietjes, sperziebonen, snijbonen, uien, prei, romanesco’s en snijbiet. Het is deze maand droger dan normaal. Waarschijnlijk kiemt het zaaigoed daarom slecht. Wortelen, spinazie, bietjes, niks komt op. Wel een nieuwe lading sperziebonen. We ontbijten elke dag met aardbeien, frambozen en wat blauwe bessen. In het voorjaar willen we meer kleinfruit planten. Onze appelbomen lijden ook van de droogte. Ze laten al veel te vroeg vruchten vallen. Door schurft aan de nectarinebomen hebben we geen enkele vrucht geoogst. Wel zien we al weer een rijke vijgenoogst aankomen voor onze vijgenjam.

In juni beginnen de groenten in de kas pas te groeien. Nogal laat omdat we half april alle tomaten opnieuw moesten zaaien. In de eerste ronde was door onze onkunde met de perspotjes bijna niks opgekomen. Maar als de planten eenmaal gaan groeien, is de kas na een paar weken een oerwoud van komkommers, tomaten, aubergines en paprika’s. Nu zien we pas dat we eigenlijk te veel hebben geplant. De nachtschadeschimmel phytophthora gedijt goed bij de hoge luchtvochtigheid hier in Asturias. We knippen daarom bijna elke dag aangetaste bladeren en stengels van tomaten af.
Half juli eten we onze eerste tomaten. Ook plukken we elke dag minstens twee komkommers uit de kas. Verder snijden en masseren we meer dan 8 kilo rodekolen om zuurkool van te maken. We oogsten veel aardbeien, frambozen, uien, bietjes, diverse soorten sla, spitskool, snijbijt en heel veel courgettes. Binnenkort zijn de sperziebonen plukrijp en we zien nu al dat er een hele berg pompoenen aan komt.

In april hebben we nog steeds nachtvorst. En daar heeft onze jonge aanplant last van. Zo lijkt de kiwibes verloren. Maar twee weken later zitten er toch weer groene blaadjes aan. Bij alle buren zijn de aardappelen bevroren. Die telen wij niet omdat wilde zwijnen daar dol op zijn. En die kunnen ze dus ook komen ‘rooien’. We krijgen liever geen bezoek van familie zwijn. Wel ontdekten we deze maand onder een stapel planken een vuursalamander.
We eten sla, andijvie, bietjes en ook nog venkel uit onze hof. Woelmuizen zijn blijkbaar ook dol op venkel, want ze knagen steeds de wortels daarvan door. Veel zaaigoed van begin maart is niet opgekomen. Komt dit door het koude en natte voorjaar? Of door meneer en mevrouw merel? Die wroeten graag in onze net ingezaaide teelbedden: een lekkere wormensnackbar. Daarom dekken we het teeltbed nu maar af direct na het zaaien. Wel zitten er al volop blauwe bessen, kruisbessen, frambozen en krenten aan de struiken.

Eind maart is de kas is af. Daar had Jan een flinke klus aan. Stalen pennen in de stenige grond slaan, waar de bogen op rusten. Het frame opbouwen, geulen van 30 cm diep graven om het plastic te fixeren, teeltbedden en looppaden maken, etc.
We zijn blij met het resultaat. In deze kas kunnen we naar hartenlust paprika’s, tomaten, aubergines, komkommers en andere groenten telen. Ook gebruiken we de kas als kweekvijver: we kweken hier zelf onze groenten, kruiden en bloemen op, die we daarna buiten planten. Er staan nu bakken vol perspotjes met zaadjes, die nog moeten ontkiemen. Spannend of ze het ook gaan doen…
Bijna alle struiken en boompjes die we eind januari hebben geplant, doen het in onze hof. Ook minieme struikjes als de blauwe honingbes bloeien al en dragen dit jaar dus misschien al hun eerste vruchten.

We beginnen ons tweede seizoen met een grotere moestuin. In de nieuwe teeltbedden hebben we in september groenbemesters gezaaid om de bodem te voeden. In de oude teeltbedden groeien nog spruiten, boerenkool, snijbiet, broccoli, rodekool en de Asturiaanse berza. Ook hebben we al weer nieuwe groenten geplant en gezaaid, zoals winterreuzen, tuinbonen, broccoli, eikenbladsla, ijsbergsla, uien, spitskool en rodekool.
Onze hof is nu iets meer voedselbos. We hebben in januari 170 struiken en boompjes geplant. Soorten als gojibes, gele kornoelje, jostabes, blauwe honingbes, olijfwilg en sechuanpeper. Die hebben we in Zuid-Frankrijk besteld omdat je ze hier niet kunt krijgen. We zijn benieuwd of ze vrucht gaan dragen. Uit Frankrijk komen ook hibiscus, mimosa, struikmalva en andere bloeiers. Zelf hebben we hortensia’s gestekt.
In de boomgaard laten we kruiden en blijvende groenten groeien, zoals boomui, groene asperges, brave hendrik en rabarber. Jan heeft een prieeltje gemaakt voor onze kiwi’s. Dat moet nog meer vorm krijgen met allerlei klimplanten.