Het zonnetje in huis

De zon staat bijna in een kwaad daglicht. Nu de aarde zo angstig snel opwarmt, associëren we de stralende ster vooral met elke zomer nieuwe hitterecords. Maar de zon is ook een onuitputtelijke bron van energie.

Wispelturig

Niets zo veranderlijk als het weer hier in Loro. Striemt de regen een half uur geleden nog tegen het triple glas in de woonkamer, nu schijnt de zon al weer naar binnen. Maar in de verte komt het donkergrijze gordijn van de volgende bui al weer aan waaien. Daarom verschijnt er een regenboog aan de horizon. Die felle, veelkleurige boog zien we hier vaak de laatste weken. Zo wispelturig is het weer.

Een uur zon

We naderen de kortste dag. De zon staat bijna op zijn laagst. Maar ook in deze tijd van het jaar schijnt de zon hier fel. Als het zonlicht ’s middags door de grote ramen in de woonkamer valt, zien we de thermometer oplopen. Met een uur zon hebben we genoeg warmte in de woonkamer tot we naar bed gaan. Om middernacht geeft de thermometer dan nog 20 graden aan, terwijl de vloerverwarming niet aan staat.

Behaaglijk

In Nederland is een behaaglijke temperatuur in huis vrij normaal. Hier is het ’s winters in huizen vaak kil en ook vochtig. Bij een vriendin draait de luchtontvochtiger nu hele dagen. En dan nog komt er schimmel op haar boeken. Daar hadden wij geen zin in. Daarom hebben wij een nieuw huis laten bouwen. Met zulke goed geïsoleerde muren, dak en vloer, dat het huis de zonnewarmte in de winter vasthoudt. Op koude en grijze dagen – ja, die heb je hier ook – redden we het niet met zonnewarmte. Dan zetten we de vloerverwarming aan.

Vrij spel

Jan heeft onze woning zo ontworpen, dat we in ons leefgedeelte volop profiteren van zonne-energie. Aan de voorkant van het huis zit de woonkamer met open keuken. Die ligt bijna op het zuiden. Als de zon laag staat in de winter, heeft ze ’s middags vrij spel door de grote ramen. In de zomer, als de zon veel hoger staat, houdt het grote dakoverstek dat 1,3 meter uitsteekt, bijna alle zon tegen. Er komen nog houten luiken voor de ramen, die een overdaad aan zon in de lente en herfst kunnen weren.

Aan de woonkamerkant is het dakoverstek 1,3 meter

Koele kant

Aan de achterkant van ons huis zitten de slaapkamer, badkamer, bijkeuken en berging. Dit is de koele noordkant van ons huis. In deze ruimtes hoeft het niet warm te zijn. Zeker in de bijkeuken niet. Want daar bewaren we onze voorraad etenswaren en staat bijvoorbeeld onze diepvries. Aan deze kant van het huis zitten kleine ramen. Maar zelfs voor die kleine ramen, doen we ’s zomers de rolluiken dicht om de zonnewarmte buiten te houden.

Bewust

We gebruiken de energie van de zon ook via onze zonnepanelen. Een app laat ons precies zien hoeveel zonnestroom we zelf elk uur gebruiken. Eigenlijk zou iedereen zo’n app moeten hebben. Want die maakt je bewust van je energieverbruik. Zo had ik zelf geen idee dat een waterkoker zoveel stroom vreet om water voor twee glazen thee op te warmen. Voor die stroompiek leveren onze zes panelen bij het ontbijt in ieder geval nog niet genoeg stroom.

Inductiefornuis voeden

We doen ons best om zelf onze stroom zoveel mogelijk te benutten. Zo eten we standaard rond een uur of halfdrie de warme maaltijd. Op zonnige dagen kunnen we dan het inductiefornuis voeden met eigen zonnestroom. De panelen produceren tussen 13 en 17 uur vaak de meeste stroom. Dus ook de zuurdesembroden die ik zelf maak, gaan altijd aan het begin van de middag de hete oven in. Verder hebben we de warmtepomp zo ingesteld, dat die het water voor de douche vanaf 13 uur opwarmt.

Vruchten plukken

Niet alleen in huis, maar ook in de tuin gebruiken we de zonnewarmte met onze kas. Daar profiteren we langer van dan we van tevoren hadden gedacht. Zo heb ik deze week pas de tomaten- en paprikaplanten uit de kas gehaald. We plukten nog steeds vruchten van deze planten. Vooral de cherrytomaten bleven heel lang mooie, rooie tomaatjes geven.
Als de zon maar even op de kas schijnt, stijgt de temperatuur er meteen. Daarom kun je er ook ’s winters groenten telen. Zo deden bladmosterd en Nieuw-Zeelandse spinazie het vorig jaar winter geweldig in de kas. Ik hoop dat we die hier in het nieuwe jaar ook weer kunnen oogsten.

12 Replies to “Het zonnetje in huis”

 1. Ha Janny,
  Dank voor weer zo’n smakelijke nieuwsbrief. Wat een paradijs hebben jullie daar gecreëerd! Zo goed doordacht en prachtig allemaal. Kan me voorstellen dat jullie daar enorm van genieten. Maar jullie hebben het allemaal niet cadeau gekregen. Wat een werk zit erin.

  Wij vertrekken rond kerst weer naar ons authentieke huis in het oude binnenstadje van Polop. Een groter contrast met jullie nederzetting is bijna niet denkbaar. De ramen zijn klein en in de winter komt de zon nauwelijks binnen. We moeten aardig wat moeite doen om het dan warm te krijgen. Het voordeel van die dikke muren is dat het er ‘s zomers lekker koel blijft.
  Wat fijn is in de winter: die heldere luchten. Een groot contrast met het grijze, natte weer dat we hier al maandenlang hebben. En ook hier een prachtig landschap.
  Mochten jullie zin hebben om ook eens die regio te bezoeken, laat het me weten!

  Hartelijke groet,
  Sylvia

  1. Inderdaad een enorm contrast tussen ons en jullie huis, Sylvia. Ook hier in Asturias heb je ’s winters vaak mooie, heldere luchten. Dan zijn de uitzichten op zijn mooist, zeker als er sneeuw op de hoge bergen ligt.
   Bedankt voor de uitnodiging. Wie weet…
   Fijne feestdagen in Polop

 2. Ik bedoelde natuurlijk met ‘ook hier een prachtig landschap’ de regio van Polop😉

 3. Oef, ik zou als tekstschrijver toch moeten weten: lees je tekst nog eens goed door. Ik zie nu tot mijn schaamte: Janny moet natuurlijk Nanny zijn🥴. Sorry!

 4. Heerlijk die verhalen over de energie die de zon jullie oplevert. Met onze 23 panelen komen we op jaarbasis met infra rood verwarming uitstekend uit de voeten. Maar in de wintermaanden moeten we een beroep doen op het net en aan het eind van het jaar krijgen we geld terug. Gas gebruiken we alleen nog om te douchen 5 m3 per maand

  1. Dat is mooi, Alex. Salderen is hier een stuk ongunstiger. Voor elke kWh die we nodig hebben van het net, betalen we €0,20. Voor elke kWh die je levert, krijg je € 0,06. De opbrengst wordt niet afgetrokken van je verbruik. Als ik overdag 5 kWh lever, dan betaalt de energiemaatschappij me daar €0,30 voor. Als ik ’s avonds 5 kWh van het net gebruik, dan moet ik daarvoor €1,00 betalen. Daarom hebben we maar zes zonnepanelen. Voor de subsidieregeling moet je trouwens kunnen aantonen dat je minimaal 80% van je zonnestroom zelf gebruikt.

 5. Dag Nanny en Jan
  Wat een fijn blog te lezen 😃
  Wat leuk dat we elkaar onlangs ontmoet hebben, op een lokaal NL Sinterklaas feest!
  Elkaar maar kort gesproken, maar ná je verhaal ben ik nóg meer van zins jullie te komen bezoeken.
  Ik ben nu onderweg, sta met mijn camper (en hond😍) bij Aviles. Ik ga je bellen voor een afspraak😃

 6. Hallo Nanny en Jan ,
  Uit de eerste foto blijkt toch maar weer hoe prachtig licht en ruim jullie huis is geworden ! Chapeau ! Hopelijk zijn de zweetdruppels , spierpijnen en vermoridheis ern beetje vergeten en is het nu puur genieten ! Jullie hebben het verdiend.
  Dank weer voor de leuke blog , blijven we mooi bij .
  Succesvolle groetjes uit een (nog steeds) zonnig /droog Estepona . 👊👍🙋‍♀️👋

Comments are closed.