Aardverschuiving

Nu we helemaal gewend zijn aan de slome slakkengang in de bouw, gaat alles ineens toch nog snel. We zijn al afspraken aan het maken met het verhuisbedrijf…

Nieuwe buurvrouwen

We hebben nieuwe buurvrouwen. Er lopen zeven bruine koeien voor ons huis. Nou ja, lopen… De dames liggen vooral. Ze grazen er lustig op los in hun mega weiland bomvol bloemen, kruiden en lekker mals gras. En liggen daarna eindeloos te herkauwen op dat smakelijke maal. Kop in de zon. Ze koesteren zich aan de felle voorjaarszon, net zoals wij. Deze Asturiaanse vleeskoeien hebben geen slecht leven. Zo houden ze ook hun jongen bij zich nadat ze gekalfd hebben. Die lopen nog bijna een jaar bij hun moeder.

Omgekeerde koelkast

Door de ramen in de woonkamer zie ik de koeien opstaan om te gaan grazen. Bijna allemaal tegelijk alsof een van hen op een fluitje blaast.
Het is hier binnen lekker warm. De thermometer geeft 20 graden aan. Toch is het buiten maar net 11 graden en de wind fluit om het huis. Maar de warmtepomp is eindelijk aangesloten en de vloerverwarming staat aan. Als een soort omgekeerde koelkast, haalt de warmtepomp warmte uit de buitenlucht en verwarmt daarmee het water van de vloerverwarming. De lucht die uit de warmtepomp komt, voelt dan ook koud aan. Het hele systeem werkt nu een opstartprotocol af, wat een paar weken duurt.

Papa Luz

Vóór de warmtepomp aan kan, moet de elektricien eerst zijn werk nog afmaken. Nog wat draden trekken, stopcontacten plaatsen en de hoofdleiding koppelen aan onze tijdelijke elektravoorziening. Dat lijkt ons nogal een houtje-touwtje verbinding. Maar dat is tijdelijk. En het functioneert goed. Wat een luxe dat we ineens in alle stopcontacten de stekker van onze apparaten kunnen stoppen.
Elektricien Gely komt deze keer niet met een medewerker, maar met zijn vader. Een gepensioneerde elektricien. Papa Luz noemen we hem. – Luz is het Spaanse woord voor elektra. – Papa Luz mag dan met pensioen zijn, hij klust nog bijna elke dag bij zijn oude klanten. Op vrijdagochtend helpt Jan papa Luz met de laatste kabels en aansluitingen. En die twee kunnen prima met elkaar samenwerken.

Vruchtbare grond

In februari heeft grondverzetbedrijf Sandamías al een enorme hoop grond verplaatst op ons terrein. Er lagen metershoge bergen met leem en stenen. Grond die de aannemer had uitgegraven voor de fundering van ons huis. Maar Sandamías is nog lang niet uitgewerkt met zijn kraan en dumper. Ze moeten nog heel wat graven, schuiven en verplaatsen. Zo moeten ze de septic tank nog verder ingraven en een wateruitloop maken met grind. En bijvoorbeeld een stuk terrein vlakker maken waarop we onze zonnepanelen gaan leggen. Ook ligt er nog een berg met vruchtbare grond: de bovenste laag die de aannemer heeft afgegraven. Deze vruchtbare grond laten we over het hele bouwterrein verspreiden. Als de jongens zaterdagmiddag klaar zijn, heeft het terrein rondom ons huis een ware aardverschuiving ondergaan.

Kale vlakte

Door die aardverschuiving ligt het huis nu mooi gesitueerd op ons terrein. Maar met die enorme lap kale grond moeten we natuurlijk wel iets doen. En het is nogal een oppervlakte: meer dan 1.300 vierkante meter. Ik heb er nu zeventig planten, struiken en boompjes in gezet. Maar die zie je nauwelijks staan. Ik heb dus nog wel wat te doen. In mijn eentje. Want Jan heeft in huis nog andere klussen…

Meten

Zodra de warmtepomp en de vloerverwarming functioneren, neem ik contact op met José Luis. Hij is de directeur van SAI, een bedrijf dat de inrichting verzorgt van winkels, ziekenhuizen, sporthallen, scholen, etc. Op advies van Forbo hebben we dit bedrijf gevraagd om bij ons marmoleum te leggen. Ik heb al diverse keren contact gehad met José Luis. Toen we onze twijfels hadden over de kwaliteit van de dekvloer, bijvoorbeeld. Om marmoleum te kunnen leggen, mag het vochtgehalte in de vloer niet hoger zijn dan 3,5%. José Luis komt dit hoogstpersoonlijk bij ons meten. Gelukkig, de vloer is droog genoeg. Op 10 april, direct na de Semana Santa, gaan ze marmoleum leggen. In Nederland is het dan Tweede Paasdag, maar hier begint de werkweek weer na een hele feestelijke paasweek.

Nieuwe plek

De vloerbedekking is cruciaal in onze planning. Als die er ligt, kunnen we verder. Zo moet de kozijnfabrikant binnendeuren ophangen, alle kozijnen en de rolluiken aftimmeren en buiten een houten aftimmering maken op de voorgevel tussen de ramen. De loodgieter moet de wastafels, toiletpot en alle kranen monteren. En wij gaan zelf onze keukenmeubels plaatsen. Die staan al bijna drie jaar in de opslagloods van het verhuisbedrijf te wachten op hun nieuwe plek.

Verhuizing

We maken een afspraak met het verhuisbedrijf. Niet alleen om de keukenmeubels te komen brengen, maar we vragen ook een offerte voor de verhuizing van onze spullen uit de flat in Pravia naar Loro. De volgende dag komt er al iemand in onze flat kijken en samen rijden we naar het nieuwe huis. Diezelfde middag ontvangen we de offerte, die heel redelijk is. We spreken af dat ze 18 april de keuken in Loro komen brengen. En maandag 15 mei verhuizen we alles naar Loro.
Joepie, wat een fijn vooruitzicht!!

Kijk hier voor meer foto’s van de bouw

15 Replies to “Aardverschuiving”

  1. Het einde is in zicht!!!!!
    Geweldig fijn voor jullie om de verhuisdatum al in het verschiet te hebben.
    En Nanny, heel veel plezier met de aanleg van de ‘tuin’.
    Groet, Cor en Trijn

    1. Het is zeker fijn dat we nu weten dat we over zeven weken verhuizen, Trijn.
      De aanleg van de hof is nog een hel uitdaging, zeker met het heel beperkte aanbod aan planten. Maar heel leuk om mee bezig te zijn
      Groetjes aan Cor

  2. Heerlijk voor jullie dat de echte verhuizing nu in zicht is. Dat zal een feest zijn.
    ik wens jullie ook namens Paul heerlijk wonen toe en dat de verhuizing op ” rolletjes” mag lopen!

    1. We kijken inderdaad erg uit naar de verhuizing 😄
      Het verhuisbedrijf kennen we en daar hebben we alle vertrouwen in.
      Groetjes aan Paul

  3. Wat heerlijk zeg, die vooruitgang. En de hof groeit wel vol, daar ben ik niet bang voor. Een jaar verder herken je het niet meer. XxxW

    1. Ik hoop dat je gelijk krijgt, Wies. Het is de laatste weken erg droog (harde wind, geen regen, hoge temperatuur en veel zon). Dat is voor nieuwe planten dus wel bikkelen. Gelukkig hebben we 5.000 liter water om te gieten 😄

  4. Wat n geweldig vooruitzicht, fijn dat jullie nu in weken kunnen tellen in plaats van in maanden.
    Ik hoop dat de laatste loodjes niet heel zwaar zullen wegen.
    Hartelijke groet, Jeanne

    1. We waren ook eigenlijk wel verrast dat de verhuizing ineens zo dichtbij is. Er komen vast nog tegenvallers. Maar daar kunnen we wel mee omgaan😀. Groetjes, ook aan mijn broer

  5. Wat gaat het geweldig worden ! Pfff en die tegelwerken wat prachtig gedaan ! Op de foto zie je nog geen mm verschil . !😅( klein grapje) maar het is heel mooi strak .
    Ook fijn voor jullie dat het nu een klein beetje te overzien is met de verhuizing in zicht .
    Jammer dat het te ver is om ff te komen kijken.
    Heel veel succes met je “Hof” en de rest rondom. Wat dat betreft , nog lang niet klaar . Maar je moet toch wat te doen houden.
    Super , super veel succes .
    Leuk dat we zo uitgebreid op de hoogte gehouden worden. Dank je wel.
    Veel groetjes uit Estepona.
    Tuin van de Costa del Sol !

    1. Dankjewel Antoinette voor je enthousiaste reactie. Wij zijn zelf ook heel blij met hoe het is en gaat worden. We kunnen niet wachten om er te wonen. En dan zijn we inderdaad nog lang niet klaar.
      Het is inderdaad behoorlijk ver om even te komen kijken, meer dan duizend kilometer..
      Groetjes uit Asturias

  6. Het wordt echt heel mooi daar. Houden jullie ook een plekje vrij voor Cactus? Die heeft het hier best naar zijn zin, maar mist jullie wel.

  7. Het werk blijf ik nog steeds volgen al reageer ik niet altijd.
    Ik vroeg mij af welke struiken je daar plant, zijn het struiken en bomen die je ook in Nederland hebt of zijn dat struiken die alleen in Spanje voorkomen?
    Wat een werk hebben jullie nog te doen al is het eind in zicht.
    Hopen dat het een beetje vlot en ondanks alles positief blijven.
    Groetjes Emma

Comments are closed.